Ser z Korycina

Co powinieneś wiedzieć o serach korycińskich?

Od potopu szwedzkiego do dziś

Legenda głosi, że produkcji sera korycińskiego mieszkańcy regionu uczyli się od Szwajcarów, którzy w drugiej połowie XVII wieku na naszych ziemiach brali udział w jednej z bitew potopu szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy z nich zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni, w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę, nauczyli mieszkańców produkcji tego wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery korycińskie z czasów potopu szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Oryginalny specjał z Korycina

Nasz przysmak jest chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Koryciński „Swojski” to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię sery korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy zarówno od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmaki ważą od 2,5 do 5 kg i mają około 30 cm średnicy.

Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Tylko tak oznakowany produkt daje Państwu pewność, że zakupiliście w stu procentach oryginalny ser koryciński. Jeżeli zastanawiacie się, gdzie kupić ten specjał, zapraszamy do kontaktu z naszą wytwórnią. Prowadzimy sprzedaż dla hurtowni, sklepów detalicznych i klientów indywidualnych.