Galeria

Galeria smaków – Ser Koryciński „Swojski” w wielu odmianach

Nasza rodzinna wytwórnia produkuje ser w sposób, który ma swoją wielowiekową tradycję. Dzięki temu praktycznie nie zmienił się nawet kształt sera korycińskiego, ani jego charakterystyczna karbowana powierzchnia. Obie cechy zawdzięcza on cedzakom, w których odsączana jest masa serowa w początkowym etapie produkcji. Zobaczyć możecie Państwo jego liczne, drobne dziurki, które wraz z dojrzewaniem sera, stają się coraz większe. Leżakowanie wpływa również bardzo wyraźnie na zmianę barwy, od delikatnie kremowej, charakteryzującej postać świeżą, do zdecydowanie żółtej typowej dla postaci dojrzałej. Żałujemy jedynie, że zdjęcia nie są w stanie oddać jego oryginalnego, zabarwionego orzechową nutą, smaku. Aby urozmaicić naszą ofertę, stosujemy różnego rodzaju dodatki ziołowe i przyprawy: bazylię, miętę, czarnuszkę czy paprykę, dlatego poniższa galeria prezentuje Ser Koryciński „Swojski” w wielu odmianach, które przygotowujemy w naszej firmie, w miejscowości Aulakowszczyzna.